Sepet

Sepette ürün yok.

Ana Sayfa Mağaza Blog Hesabım

Grafik Formasyonları

Kripto para teknik analizinde kullanılan klasik formasyonlar, geçmiş dönemde fiyat hareketlerinin değerlendirilerek gelecek fiyatlar hakkında tahmin yürütmek için kullanılmaktadır.
Teknik Analiz, bir piyasayı analiz etmek için geçmişte oluşan mum grafiklerini inceleyerek gelecekte fiyatların hangi yönde ilerleyeceğini tahmin etmek için uygulanan bir stratejidir.
Teknik analizde kullanılan mumlar ise belirli bir zaman aralığı içerisinde fiyatların ne şekilde hareket ettiğini görmek için incelenir. Kripto paralarda; 15 dakika, 1 saat, 4 saat, 1 günlük, 1 haftalık veya 1 aylık periyotlarında mum grafikler incelenebilmektedir. Seçilen zaman dilimi hangisi ise oluşan her bir mum o zaman dilimi içerisindeki hareketi gösterir. Tüm bunlara mum formasyonları denir.
Formasyonlar her durumda kesinlikle çalışır gibi bir yaklaşım söz konusu değildir.

 

Yalnızca formasyonlar baz alınarak işlem yapılması sağlıklı olmayabilir ve kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir !

 

Boğa Bayrağı

Boğa bayrağı, yükseliş trendinde ortaya çıkar ve keskin bir yukarı hareketi takip eder. Formasyon oluştuktan sonra fiyatlar artık yukarı yönlü ve istikrarlı bir şekilde hareket etmeye başlar.

Ayı Bayrağı

Boğa bayrağının tam aksi yönünde yani fiyat hareketlerinin aşağı yönlü hareket etmeye başladığı dönemlerde ortaya çıkan bayrak şeklinde ayı bayrağı denir. Ayı bayrağında, boğa bayrağının tam tersine keskin bir aşağı yönlü hareketin takip edildiği görülür ve formasyon oluştuğunda fiyatlar genellikle aşağı yönlü olarak ilerlemeye devam eder.

Flama Formasyonu

Flama formasyonunda, trend yavaşlar ancak hareketin yine de aynı yönde devam ettiği görülür. Yükselen trendden sonra fiyatlar aşağı yönlü dalgalı bir şekilde oluşur ve üçgen halini alır.

Yükselen Üçgen Formasyonu

Yükselen üçgen formasyonu, alıcıların satıcılardan daha baskın olduğu durumlarda ortaya çıkar. Formasyonun oluşumunda her dip bir önceki dibin üzerinde olacak şekilde görülür. Yani fiyatların artış eğiliminde olduğu durumlarda ortaya çıkar. Üçgen formasyonu oluştuğunda görülen mum grafiklerinde tepe noktalar birbirine yakın noktalardadır. Yükselen üçgen, yükseliş sinyali verdiği için boğa formasyonu olarak kabul edilir.

Alçalan Üçgen Formasyonu

Alçalan üçgen formasyonu, satıcıların alıcılardan daha baskın olduğu durumlarda ortaya çıkar. Formasyon oluşumunda her tepe bir önceki tepenin daha altında olacak şekilde görülür. Yani fiyatların düşüş eğiliminde olduğu zamanlarda ortaya çıkar. Alçalan üçgen formasyonunda, yükselen üçgen formasyonunun aksine mum grafiklerinde dip noktaları birbirine yakındır. Alçalan üçgen formasyonu fiyatların düşeceği haberini verdiği için ayı formasyonu olarak kabul edilir.

Simetrik Üçgen Formasyonu

Alıcıların ve satıcıların birbirini dengelediği bir ortamda oluşur ve fiyatlar hangi yöne hareket ederse, piyasanın o yönde hareket etmesi beklenir. Simetrik üçgen formasyonunda alçalan bir üst trend çizgisi ve yükselen bir alt trend çizgisi görülür ve her iki çizginin de eğilimi orantılıdır. Kendi başına kullanıldığında nötr bir formasyon olarak değerlendirilir.

Yükselen Takoz

Ayı geri dönüş formasyonu olarak kabul edilen yükselen takozda, fiyatlar sıkıştıkça yukarı trendin gittikçe zayıfladığı görülür ve fiyatın sonunda da alt trend çizgisinin kırılabileceği görülür. Yükselen takoz yukarı trendde oluşmuş ise tendin düşeceği şeklinde yorumlanır, tam tersine ise kısa bir yükselişin olabileceği ancak düşüş yönünün devam edeceği anlamına gelir.

Alçalan Takoz Formasyonu

Alçalan takoz formasyonunda fiyatlar sıkıştıkça alt trendin zayıfladığı görülür ve fiyatın sonunda üst trend çizgisini kırabileceği görülür. Yükselen takoz formasyonu aşağı yönlü oluşuyorsa bu oluşum trendin değişeceğini gösterir, yukarı yönde bir trend oluşumunda ise fiyatların bu yönde devam edeceğini gösterir.

İkili Tepe Formasyonu

İkili tepe formasyonunda oluşan “M” görünümünde fiyatların iki defa tepe yaptığı ancak sonrasında yukarı yönlü devam edemeyerek aşağı yönlü hareket ettiği görülür. Fiyatların düşüş trendine doğu ilerlediği görülen ikili tepe formasyonu, ayı formasyonu olarak kabul edilir. Formasyonun oluşabilmesi için fiyatların iki tepe noktası arasından geri çekilmesi gerekir.

İkili Dip Formasyonu

İkili dip formasyonu “W” görünümünde görülür. İkili tepe formasyonunun tersine fiyatlar iki defa dip noktaya geldikten sonra hareket sert bir şekilde yukarı yönlü olarak devam eder. Fiyatların yükseliş trendini gösterdiği için ikili dip formasyonu, boğa formasyonu olarak kabul edilir. Formasyonun oluşabilmesi için fiyatların iki dip noktasından geri çekilmeden daha üst seviyelere çıkması gerekir.

Omuz Baş Omuz (OBO) Formasyonu

Omuz baş omuz formasyonu, bir ayı dönüş formasyonudur. Bir boyun ve üç tepeden oluşan formasyon, bakıldığında bir baş ve iki omuz şeklinde görüldüğü için bu ismi almıştır. Boyunun iki yanındaki tepenin yaklaşık aynı seviyede olması ile oluşan formasyon, ayı piyasasının geleceği haberini verir.

Yorum Yapın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir